10 Şubat 2014 Pazartesi

Saatin Bulunuşu ve ilk sefer kullanılışı

Saat Mekaniği yapımının en temel kaidesi, evvela vakit kavramının net anlaşılması ve dünya üzerindeki ortak bir dilmiş gibi okunabilmesini sağlayacak hesapların yapılmasıdır. Maddenin hayata gelmesini başlatan ve sonlanmasına doğru her zaman hareket eden zaman, elle tutulamayan, gözle görülebilen matematik ve geometri, trigonometri gibi bilimlerle hesaplamaları yapılabilen bir kavramdır. Zaman içinde zamanı gösterebilecek işaretlere ihtiyaç duyulmuştur.
Güneş ve Ay bu işaretlere iki temel örnek olmuştur. Dünyanın kendi çevreninde dönüşü ve ayın dünya çevreninde dönüşü zaman hesabında kolaylık sağlayan temel işaretlerdir. Daha geniş zaman hesabı ise bizim genel evren içerisindeki vaziyetimizdir ve görecelidir. Dünyanın güneş çevreninde ve kendi ekseni çevreninde dönüşü dilimlere / boylamlara ayrılarak metre hesabı ile zaman hesaplamasına aktarılabilmiştir.
İlk bulunan saat güneş saatidir. Mısırlılar tarafından bulunmuştur. Güneş saatinin temel çalışma prensibi bir yüzey üzerine çizilmiş olan saat çizgileri ve bir çubuğun bu saat çizgilerinin üzerinde oluşturduğu gölgesi yardımıyla zamanın belirlenmesidir. Güneş gökküresi üzerinde bir tam devrini 24 Saatte bitirdiği için ( Yer kendi ekseni çevreninde 24 saatte döner ), mahalli vasati zamanı ve kimi düzeltmelerle bölge ortalama zamanını bulmak olası olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder